Advent je čas v znamení blížiaceho sa svetla

02.12.2012 Bratislava

Bratislava 2. decembra (TASR) - Aj veriaci Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) dnes zapaľujú prvú sviecu na adventnom venci. Začína sa obdobie duchovnej prípravy na slávenie Narodenia Pána Ježiša a nový cirkevný rok.

"Advent je čas v znamení prichádzajúceho svetla, ktoré je záchranou pred tmou a zlom. Tma nás ničí, prejavuje sa zloba, neúcta, nenávisť, zlomyseľnosť a iné negatívne javy. Je to v biblickom ponímaní život bez Boha - bez svetla. Advent nám pripomína, že sa blíži príchod Ježiša Krista, ktorý je naším svetlom. Máme preto urobiť vedomé rozhodnutie vzdať sa tmy a jej produktov". Týmito slovami charakterizoval význam adventu pre kresťanov prvý zborový farár Cirkevného zboru ECAV Bratislava - Petržalka Ján Kolesár.

Pripomenul v tejto súvislosti slová apoštola Pavla, ktorý kresťanov nabádal, aby "zanechali bujaré zábavy, opíjanie sa, nečisté žiadosti a vzťahy, hnev či závisť", aby nekonali to, čo je zlé, ale žili podľa Ježiša Krista životom lásky, zmierenia a odpustenia.

"Nastal čas, keď je príchod Pána Ježiša Krista bližšie, ako kedykoľvek inokedy. Máme sa teda venovať veciam a činnostiam, ktoré prinášajú radosť, pokoj a lásku, aby sme boli pripravení na jeho príchod," povedal Ján Kolesár.

V mnohých evanjelických kostoloch na Slovensku sa v tomto čase konajú adventné koncerty. V niektorých cirkevných zboroch sa zvykne konať aj adventný modlitbový týždeň.
 

Vyberte región